Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, γενικά, είναι κυρίως οι πρωτεϊνούχες. Οι τροφές φυτικής προέλευσης και οι σπόροι των δημητριακών δεν θεωρούνται καλές πηγές ψευδαργύρου,
διότι ο ψευδάργυρος που περιέχουν δεν διαθέτει υψηλή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα. Τα όσπρια και οι πλήρεις σπόροι δημητριακών περιέχουν άλατα του φυτικού οξέος, τα οποία έχουν τάση να συνδέονται με τον ψευδάργυρο και να παρεμποδίζουν την απορροφητικότητά του από το έντερο. Εκτός από τα άλατα του φυτικού οξέος, η απορρόφηση του ψευδαργύρου παρεμποδίζεται, αν ταυτοχρόνως χορηγούνται ασβέστιο και σίδηρος. Γιαυτό ο ψευδάργυρος δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με αυτά τα ιχνοστοιχεία [1].
|
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764
www.gelis.gr www.pharmagel.gr pharmage@otenet.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
|
|
Αικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.com |
Για την αποφυγή δημιουργίας διατροφικής έλλειψης ψευδαργύρου και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της παρεμπόδισης της απορρόφησης του από το έντερο, από την παρουσία του φυτικού οξέος και πιθανόν των πολυφαινολών, έχει επινοηθεί η ενίσχυση των νιφάδων δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως πρωινό με ψευδάργυρο [2].
Εκτός από το κρέας, τα περισσότερα τρόφιμα παρέχουν λιγότερο από το 10% της ποσότητας ψευδαργύρου, που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός, ανά μερίδα τροφίμου [3].
Τα άτομα ηλικίας 60-65 ετών και μεγαλύτερα προσλαμβάνουν ποσότητες ψευδαργύρου κατά 50% μικρότερες από τις αναγκαίας για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού τους.
Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως η διαταραγμένη απορροφητική ικανότητα του εντέρου, η ανεπαρκής μάσηση της τροφής, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, τροποποίηση των ενδοκυτταρικών διαδικασιών [διακομιστές ψευδαργύρου (οικογένειες Zip και ZnT), μεταλλοθειονίνες, μεταλλικός δισθενής μεταφορέας-1] [4]
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
Τα ωμά στρείδια περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, από κάθε άλλο τρόφιμο.
Θεωρούνται από το λαό αφροδισιακή τροφή και αυτό είναι ορθό.
Όταν εισέρχονται μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου στον οργανισμό διεγείρεται η φυσική παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία αυξάνει την ερωτική διάθεση και αποτελεσματικότητα.
Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο
Συκώτι
Κρέας (βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, ελάφι)
Μανιτάρια
Μαγιά της μπύρας
Ενισχυμένα με ψευδάργυρο δημητριακά του πρωινού γεύματος
Ενισχυμένα με ψευδάργυρο γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
Μπανάνα
Δούριο το ζιβέθινο (durian) [φρούτο της Νοτιοανατολικής Ασίας]
Βασιλικός
Θυμάρι
Κρόκος αυγού
Ψάρια
Όσπρια [όλα τα είδη φασολιών, αρακάς]
Σιρόπι σφενδάμου
Μίσο [Μiso] (πάστα σόγιας, κριθαριού, ρυζιού, αλατιού, σε ζύμωση)
Ξηροί καρποί [αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους, ελαιοκάρυδα (pecans), κουκουναρόσποροι, φιστικοβούτυρο]
Σπόροι [ηλιόσποροι, πασατέμπος, σησαμόσποροι, καρπουζόσποροι]
Θαλασινά [καβούρια, αστακοί, γαρίδες]
Φύκια [όπως τα ροδοφύκια (dulse)]
Λεκιθίνη σόγιας, σπόροι σόγιας
Λαχανικά [σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα]
Φύτρο σταριού
Πλήρεις σπόροι δημητριακών (αναποφλοίωτο ρύζι, κεχρί, βρώμη, σίκαλη, σιτάρι]
Πίτουρο ρυζιού.
Οι συγκεντρώσεις του ψευδαργύρου και του φυτικού οξέος στους σπόρους του σιταριού επηρεάζουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Γιαυτό, στα φτωχά χωράφια σε ψευδάργυρο ενισχύεται το έδαφος κυρίως μέσω ψεκασμού του εδάφους με ψευδάργυρο [3].
Μεσογειακή δίαιτα και ψευδάργυρος
Είναι γεγονός ότι η Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου, όπως το υψηλό περιεχόμενο των βασικών τροφίμων της σε φυτικά άλατα.
Παρά τούτο, η επαρκής διατροφή με Μεσογειακή δίαιτα επιτρέπει την ύπαρξη επαρκών συγκεντρώσεως ψευδαργύρου στους εφήβους, όπως τούτο διαπιστώθηκε στην Ισπανία [4]
Παρά τούτο υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας έλλειψης ψευδαργύρου σε όλες τις ηλικίες, όταν υπάρχει ανισόρροπη διατροφή, όταν υπάρχει αφθονία φυτικού οξέος στα τρόφιμα και όταν για διαφόρους λόγους δεν απορροφάται ο ψευδάργυρος των τροφών, όπως τούτο παρατηρείται στο 30% περίπου των ηλικιωμένων ατόμων ή σε πολλές περιπτώσεις της δυσομοιοστασίας του ψευδαργύρου στον οργανισμό.
Η ανεύρεση φυσιολογικών επιπέδων ψευδαργύρου στον ορό δεν σημαίνει πάντοτε ότι υπάρχει και ενδοκυττάρια επάρκεια ψευδαργύρου. Γιαυτό είναι υψίστης σημασίας η λήψη ενός προσεκτικού διατροφικού ιστορικού και η προσεκτική κλινική εξέταση των ατόμων που είναι ύποπτα για έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου [5].
Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να αναδομήσει τις ανοσολογικές αλλαγές που επέρχονται με το γήρας, οδηγώντας τον οργανισμό σε μια υγιή γήρανση. Τα ηλικιωμένα άτομα με ειδικό πολυμορφισμό IL6 [φορείς GG αλληλίων, ονομαζόμενοι C−] είναι περισσότερο επιρρεπείς για συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γεροντικό πληθυσμό, ο οποίος αποκτώντας ορθές διαιτητικές συνήθειες και προσλαμβάνοντας τροφές, που περιέχουν ψευδάργυρο (Μεσογειακή δίαιτα) μπορεί να διορθώσουν επαρκώς την έλλειψη ψευδαργύρου και τη διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος [6].
Σε περιπτώσεις που αποφασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου επιλέγεται η πιο ευαπορρόφητη μορφή του, όπως πικολινικός ψευδάργυρος [7, 8]. Ο τελευταίος γίνεται πιο ευαπορρόφητος και βιοδιαθέσιμος, όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C [9].
Το Zincobell είναι κάψουλες των 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C. H καθημερινή δοσολογία του κυμαίνεται από 10 - 40mg. H χορήγηση ημερήσιας δόσης ψευδαργύρου πάνω από 40mg μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πεπτική δυσφορία ή έμετο.
Βιβλιογραφία
1.Khalid N1, Ahmed A, Bhatti MS, Randhawa MA, Ahmad A, Rafaqat R. A question mark on zinc deficiency in 185 million people in Pakistan--possible way out. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(9):1222-40. doi: 10.1080/10408398.2011.630541.
2.Brnić M1, Wegmüller R2, Zeder C2, Senti G3, Hurrell RF2. Influence of phytase, EDTA, and polyphenols on zinc absorption in adults from porridges fortified with zinc sulfate or zinc oxide. J Nutr. 2014 Sep;144(9):1467-73. doi: 10.3945/jn.113.185322. Epub 2014 Jun 25.
3.Zhao AQ1, Tian XH, Cao YX, Lu XC, Liu T. Comparison of soil and foliar zinc application for enhancing grain zinc content of wheat when grown on potentially zinc-deficient calcareous soils. J Sci Food Agric. 2014 Aug;94(10):2016-22. doi: 10.1002/jsfa.6518. Epub 2014 Jan 13.
5. González-JiménezE1, Schmidt-Río-ValleJ, García-LópezPA, García-GarcíaCJ. Analysis of food intake and dietary habits in a population of adolescents in the city of Granada. Nutr Hosp. 2013 May-Jun;28(3):779-86. doi: 10.3305/nh.2013.28.3.6256.
6. Mocchegiani E1, Romeo J, Malavolta M, Costarelli L, Giacconi R, Diaz LE, Marcos A. Zinc: dietary intake and impact of supplementation on immune function in elderly. Age (Dordr). 2013 Jun;35(3):839-60. doi: 10.1007/s11357-011-9377-3. Epub 2012 Jan 6.
7. Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans.Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.
8. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center Zinc, Last updated 6/11/15
9.Gromova OA, Torshin IY, Pronin AV, Kilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.
Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας