Ψευδάργυρος και βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Zincobell: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Zincobell


  Περίληψη άρθρου

• Μετά από αεροβική σωματική άσκηση παρατηρείται μια αύξηση των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στο αίμα. • Όμως μετά την αερόβια άσκηση αρχίζουν οι επιδιορθωτικές διαδικασίες των μυών του σώματος. • Στη φάση αυτή ελαττώνονται σημαντικά τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος, σε σύγκριση με τα προ της σωματικής άσκησης επίπεδα. • Αυτές οι διακυμάνσεις της ομοιόστασης του ψευδαργύρου στα ασκούμενα άτομα με αεροβική άσκηση οφείλονται στους μηχανισμούς αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης των μυών που ενεργοποιούνται αμέσως μετά τη διακοπή της άσκησης . • Τα αθλούμενα άτομα θα πρέπει να προσλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ή να παίρνουν καθημερινά μία κάψουλα Zincobell (πικολινικός ψευδάργυρος + βιταμίνη C).

Είτε ασκείστε για να παραμείνετε σε φόρμα, να χάσετε βάρος ή να αισθανθείτε καλά, η άσκηση έχει πολλά οφέλη και είναι σημαντικό να τροφοδοτήσετε το σώμα σας για να βελτιστοποιήσετε την

προπόνηση.Αυτό περιλαμβάνει διατροφή επαρκή σε μέταλλα.

Ο ψευδάργυρος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη χρήση πρωτεϊνών, στο μεταβολισμό, στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην ανοσία, που είναι όλες οι πτυχές που επηρεάζουν την αθλητική απόδοση.

 

Γιατί τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για τους αθλητές;

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση.Τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι αθλητές περιλαμβάνουν σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, χρώμιο και βανάδιο.
 
Πολλοί αθλητές μπορεί να μην καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των ιχνοστοιχείων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στον ιδρώτα και στα ούρα, που προκαλούνται από την άσκηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη.

 
ψευδάργυρος συμμετέχει στη λειτουργία  περισσότερων από 300 ενζύμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάπτυξη μυών.Τα επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να επηρεαστούν από το άγχος που σχετίζεται με την άσκηση και από την απέκκριση του ψευδαργύρου μέσω του ιδρώτα και των ούρων.Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά και στρείδια.

 
Η άσκηση αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου, η οποία αυξάνει τις ανεπιθύμητες ελεύθερες ρίζες.Οι αυξημένες ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστούν αβλαβείς από τη γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο για να δράσει απαιτεί την παρουσία σεληνίου, ως συμπαράγοντα.
Οι πηγές τροφίμων σεληνίου είναι το  συκώτι, θαλασσινά, κρέατα οργάνων, δημητριακά, ξηροί  καρποί και καρύδια  της Βραζιλίας.

 
Το χρώμιο είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για τους αθλητές, καθώς ενισχύει τις επιδράσεις της ινσουλίνης στη διέγερση της γλυκόζης, και της πρόσληψης των  αμινοξέων και των τριγλυκεριδίων από  κύτταρα.
 
 
Οι πηγές τροφίμων χρωμίου είναι η μαγιά της μπύρας, τα δαμάσκηνα, οι ξηροί καρποί,  τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.Μαζί με το ορυκτό βανάδιο, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα διευκολύνοντας την πρόσληψη αμινοξέων.

 
Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό της ενέργειας και απαιτείται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης που παρέχει οξυγόνο.Αυτό το μέταλλο αποτελεί την πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο και είναι διαδεδομένη στις γυναίκες αθλητές.Η ανοσία, η γνώσιακή ικανότητα  και η ικανότητα άσκησης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ή ανεπάρκεια σιδήρου.
 
 
Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί σε πολλά φυτικά και ζωικά τρόφιμα, όπως κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, οστρακοειδή, όσπρια και σπόροι κολοκύθας. Στο παρόν άρθρο αναλύεται η δράση του ψευδαργύρου στη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών.

 

 Βιοχημικές αλλαγές του ψευδαργύρου των αθλουμένων ατόμων

Η σωματική άσκηση προκαλεί σημαντική κινητοποίηση χρωμίου στην κυκλοφορία, ενώ τα επίπεδα του ψευδαργύρου  και του χαλκού, είτε παραμένουν σταθερά, είτε αυξάνουν.

 

Η σωματική  άσκηση επίσης προκαλεί μεγάλη απέκκριση χρωμίου, ψευδαργύρου και χαλκού στα ούρα. Η απέκκριση του χρωμίου στα ούρα  είναι αυξημένη την ημέρα της άσκησης, σε σύγκριση με τη μικρότερη απέκκριση, που παρατηρείται όταν οι αθλητές δεν ασκούνται. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

 

Με τη σωματική άσκηση παρατηρούνται αυξημένες απώλειες ψευδαργύρου στα ούρα και στον ιδρώτα, ενώ παρατηρούνται αυξημένες απώλειες του χαλκού στα ούρα και τα κόπρανα.

 

Όταν αυτές οι απώλειες των ιχνοστοιχείων συνοδεύονται και από ανεπαρκή πρόσληψή τους με τη διατροφή, πράγμα που συχνά συμβαίνει στους μη αθλούμενους και τους αθλούμενους, τότε η υγεία των αθλουμένων βρίσκεται σε μη επιθυμητά επίπεδα.

 

Αυτές οι αλλαγές δηλώνουν αλλαγές στο μεταβολισμό ή τη διατροφική ισχύ  των ιχνοστοιχείων του ψευδαργύρου, του χρωμίου και του χαλκού των αθλουμένων έντονα ατόμων.  Οι προπονούμενοι αθλητές έχουν μικρότερες απώλειες χρωμίου από τα ούρα, όταν δεν προπονούνται, ενώ έχουν μεγαλύτερες απώλειες χρωμίου, όταν ασκούνται σωματικά.

 

Επίσης οι αθλητές που προπονούνται έχουν μικρότερες απώλειες ψευδαργύρου, όταν δεν προπονούνται και μεγαλύτερες, όταν προπονούνται [1].

 

Έχει βρεθεί ότι μετά από αθλητικές ασκήσεις αντοχής ή ενδυνάμωσης ή το συνδυασμό τους προκαλείται οξεία ελάττωση των επιπέδων των αναβολικών ορμονών, όπως η αυξητική ορμόνη, ολική τεστοστερόνη, ελεύθερη τεστοστερόνη,  Ινσουλινοειδής Αυξητικός Παράγοντας [IGF-1] και κορτιζόλη [2].

 

H σωματική άσκηση με ποδηλασία ανδρών που κάνουν καθιστική ζωή ελαττώνει τις ορμόνες του θυρεοειδούς και την τεστοστερόνη. Όμως η συμπληρωματική χορήγηση θειικού ψευδαργύρου στους ασκουμένους σε δόση 3 mg/kg/ημερησίως για 4 εβδομάδες μαζί με την κανονική τους δίαιτα παρεμπόδιση της ελάττωσης των παραπάνω ορμονών [3].

 

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στις βιοχημικές διαδικασίες που υποστηρίζουν τη ζωή, όπως η κυτταρική αναπνοή, η αναπαραγωγή του DNA, η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης και ο καθαρισμός των ελευθέρων ριζών.

 
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη δραστηριότητα περισσοτέρων από 300 ενζύμων, που καλύπτουν έξι τάξεις της ενζυματικής δραστηριότητας.
 
 
Ο ψευδάργυρος που υπάρχει μέσα στις πρωτεΐνες μπορεί, είτε να συμμετέχει άμεσα στη χημική κατάλυση ή να είναι σημαντικός για τη διατήρηση της πρωτεϊνικής δομής και σταθερότητας [4].
 
 
Όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω, οι αθλούμενοι έχουν απώλειες ιχνοστοιχείων, όπως αυτό διαπιστώνεται μετά την εκτέλεση του αγωνίσματός τους ή μετά από έντονη προπόνηση. Ένας αθλητής που προπονείται εντατικά μπορεί να οδηγηθεί σε έλλειψη ψευδαργύρου, ιδίως όταν δεν διατρέφεται σωστά.
 
 
Οι αθλητές αντοχής συνήθως προσλαμβάνουν  αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και λίπους. Αυτή η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποκανονική πρόσληψη ψευδαργύρου το 90% των αθλητών.
 
 
Η οριακή ή η μικρή έλλειψη ψευδαργύρου είναι δύσκολο να ανιχνευτεί, διότι δεν υπάρχουν καθορισμένοι δείκτες μέτρησης του ψευδαργύρου. Η έλλειψη ψευδαργύρου στους αθλητές, αλλά και στους μη αθλούμενους μπορεί να τους οδηγήσει  σε ανορεξία, σημαντική απώλεια σωματικού βάρους, λανθάνουσα κόπωση με ελάττωση της αντοχής και κίνδυνο πρόκλησης οστεοπόρωσης [4].
 
 
Ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το χρώμιο είναι μεταλλοστοιχεία, των οποίων μέτριες ποσότητες χρειάζονται  για τη διατήρηση της υγείας και της ιδανικής φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.
 
 
Τα άτομα που αθλούνται πρέπει να ακολουθούν δίαιτες, που τους παρέχουν  επαρκείς ποσότητες  αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών για να τους εξασφαλίζεται η ικανότητα να δαπανούν αυξημένη ενέργεια και αντοχή κατά την άθλησή τους.
 
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι ενεργοί σωματικά καταναλίσκουν δίαιτες που τους παρέχουν ποσότητες ψευδαργύρου και μαγνησίου, που είναι επαρκείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συνήθους πληθυσμού.
 

Οι αθλητές που ενδιαφέρονται για την τήρηση των αθλητικών κανονισμών και οδηγιών που αφορούν την διατροφή τους θα πρέπει να επιλέγουν και να καταναλίσκουν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, αντί να καταφεύγουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Η ανεύθυνη και άκριτη χρήση συμπληρωμάτων ιχνοστοιχείων, χωρίς ιατρική εποπτεία μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και τη συνολική υγεία [5]. 

 
Οι διαρκώς αυξανόμενες αποδείξεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος παίζουν σημαντικούς ρόλους στην προαγωγή της σωματικής ρώμης και της καρδιοκυκλοφορικής λειτουργίας των φυσιολογικών ατόμων και των αθλητών.
 
 
Παρά τούτο, οι σχεδιασμοί των ερευνών που έχουν γίνει πάνω σ’ αυτό το θέμα παρουσιάζουν διαφορές τέτοιες, που περιορίζουν τα συμπεράσματα, που αφορούν τις συστάσεις λήψης καθορισμένων δόσεων ψευδαργύρου και μαγνησίου, που απαιτούνται για την ιδανική σωματική απόδοση.
 
 
Δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένος ο ρόλος, τον οποίο παίζει το χρώμιο στη σωματική απόδοση. Γιαυτούς τους λόγους υπάρχει επιτακτική ανάγκη επιβεβαίωσης  και επέκτασης των ευρημάτων  των επωφελών αποτελεσμάτων του μαγνησίου και του ψευδαργύρου  επί της αθλητικής σωματικής απόδοσης των ανθρώπων [5].
 
 
Η χρήση μη αναβολικών διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως ο ψευδάργυρος, με στόχο τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι συνηθισμένη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις η χρήση τους στην υγεία των αθλητών, αν ληφθούν σε ακατάλληλες δόσεις ή ληφθούν άσκοπα για μακρό χρονικό διάστημα.
 
 
Η χορήγηση ψευδαργύρου σε αθλητές πάλης  ηλικίας μεταξύ των 16-22 ετών επί 4 εβδομάδες, που έκαναν προπόνηση επί 5 ημέρες την εβδομάδα για 90-120 λεπτά άσκησε θετικό αποτέλεσμα στις αιματολογικές παραμέτρους τους (αύξηση των ερυθροκυττάρων, λευκοκυττάρων, θρομβοκυττάρων και τιμών της αιμοσφαιρίνης) [6].
 
 
Χορηγώντας κανονικές δόσεις ψευδαργύρου σε παλαιστές επί 8 εβδομάδες και συγκρίνοντας δείγματα αίματός τους με δείγματα μη αθλουμένων ατόμων βρέθηκε ότι οι αθλητές που πήραν ψευδάργυρο είχαν σημαντικά ανεβασμένα τα επίπεδα των κύριων κυτταροκινών τους στον ορό του αίματος,  ήτοι του παράγοντα-α νέκρωσης όγκου [serum tumor necrosis factor-α (TNF-α)], της ιντερλευκίνης -2 (IL-2) και της ιντερφερόνης –γ [interpheron-γ] [7]. 
 
 
Η χορήγηση κανονικών δόσεων ψευδαργύρου σε αθλητές πάλης επί 8 εβδομάδες προλαβαίνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ενεργοποιώντας το αντιοξειδωτικό σύστημα.
 
 
Συμπερασματικά η χορήγηση ψευδαργύρου από το στόμα σε φυσιολογικές δόσεις σε αθλητές μπορεί να συμβάλει επωφελώς στην διατήρηση της υγείας τους και να αυξήσει την αθλητική τους επίδοση [8].
 
 
 Η αυξητική ορμόνη και αύξηση της σωματικής δύναμης
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη βιογένεση και έκκριση  της αυξητικής ορμόνης [9]. Στα παιδιά και τους εφήβους  με έλλειψη  αυξητικής ορμόνης υπάρχει σημαντική έλλειψη ψευδαργύρου. Γιαυτό στις περιπτώσεις έλλειψης της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά χορηγείται συμπληρωματικά ψευδάργυρος σε επαρκή δοσολογία [10]. 
 
 
Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε έντονα αθλούμενα άτομα αυξάνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. 
 
 
Η αύξηση των επιπέδων του IGF-1 και ενίσχυση της σωματικής δύναμης
Διάφορα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο φαίνεται ότι είναι σημαντικά για τη βιοδιαθεσιμότητα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα ανάπτυξης [insulin-like growth factor 1 (IGF-1).
 
 
Ο IGF-1 είναι μια αναβολική ορμόνη που συντίθεται κυρίως στο ήπαρ και εκφράζεται τοπικά στους περιφερικούς ιστούς. Η βιοδραστηριότητα του  IGF-1 ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας, πράγμα που συμβάλει στην εκδήλωση μυικής αδυναμίας. 
 
 
Χορηγώντας ψευδάργυρο σε αθλητές ευνοείται η αύξηση του IGF-1, ο οποίος συμβάλει στη διατήρηση της μυικής δύναμης [11].
 
 
Σχέση του ψευδαργύρου και της τεστοστερόνης με την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων
Ο ψευδάργυρος ασκεί σημαντικά θετικά αποτελέσματα στις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες και την ποιότητα του σπέρματος με φυσιολογικές δόσεις και όχι με μεγάλες δόσεις που μπορεί να δράσουν βλαπτικά [12].
Τα χαμηλά επίπεδα του ψευδαργύρου ελαττώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης.
 
Η τεστοστερόνη είναι μια αναβολική/ανδρογόνος ορμόνη, η οποία  παράγεται φυσιολογικά στους άνδρες και στις γυναίκες.
Στους άνδρες παράγεται στους όρχεις και το φλοιό των επινεφριδίων. Στις γυναίκες παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων. Οι άνδρες έχουν 10 φορές περισσότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης, σε ηρεμία, από τις γυναίκες [13].
 
 
Μικροδιατροφικά ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός επηρεάζουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης  έχουν σημαντικώς υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό και τις τρίχες τους, σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη.
 
 
Η ανεύρεση χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης στον ορό σημαντικά σχετίζεται με υψηλά επίπεδα χαλκού και αυξημένη αναλογία Cu/Zn  στις τρίχες [14].
 
 
Η ανεπαρκής λήψη του ψευδαργύρου με τη διατροφή ή η ανεπαρκής απορρόφησή του από το έντερο προκαλεί έλλειψη ψευδαργύρου, που μεταξύ των άλλων μπορεί να ελαττώσει σε βαθμό που ποικίλει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον ορό, σε άνδρες, που κατά τα άλλα είναι υγιείς [15].

 

Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων με την επάρκεια του ψευδαργύρου

Η επάρκεια του ψευδαργύρου στο σώμα των αθλητών και των αθλητριών επηρεάζει άμεσα τις αθλητικές επιδόσεις, την αντοχή και την αποκατάσταση των δυνάμεων και της ενέργειας μετά από μια έντονη αθλητική καταπόνηση.
 
 
Ο ψευδάργυρος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή φυσικών αναβολικών ουσιών από το σώμα του αθλητή ή της αθλήτριας (αυξητική ορμόνη, IGF-1, κορτιζόλη και κυρίως τεστοστερόνη).
Χωρίς τις παραπάνω ορμόνες δεν αναπτύσσεται η μυϊκή δύναμη και αντοχή με τη σκληρή προπόνηση.
 
 
Η αύξηση των επιπέδων του ψευδαργύρου  με συμπληρωματική χορήγηση πικολινικού ψευδαργύρου και βιταμίνης C [Ζincobell] αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης.
 
 
Σε προπονούμενους αθλητές που πήραν συμπληρωματικά ψευδάργυρο από το στόμα  επί 4 εβδομάδες, πριν από μια επίπονη αθλητική συμμετοχή, εμφάνισαν αμέσως μετά την τελική εκτέλεση του αγωνίσματός τους αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με άλλους αθλητές που επιτέλεσαν το ίδιο αγώνισμα και είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.
 
 
Επίσης οι αθλητές που πήραν σελήνιο αντί ψευδαργύρου δεν ανέβασαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.
 
 
Η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε όσους αθλητές πήραν επί 4 εβδομάδες ψευδάργυρο, πριν από το τελικό τους αγώνισμα, αποδίδεται στο γεγονός ότι ο ψευδάργυρος ενισχύει τη μετατροπή της ανδροστενδιόνης προς τεστοστερόνη, όταν η λήψη του ψευδαργύρου συνδέεται  και με σωματική άσκηση υψηλής έντασης.
 
 
Οι αθλητές και οι αθλήτριες μπορεί να ωφεληθούν σημαντικά, αν επιλέξουν την πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος με βιταμίνη C [Ζincobell] σε δόση 10-30mg/ημερησίως, έπί ένα μήνα.
 
 
Η δημιουργία επαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στον οργανισμό του αθλητή και της αθλήτριας εξασφαλίζει την υγιή απελευθέρωση τεστοστερόνης, αυξητικής ορμόνης, IGF-1 και  κορτιζόλης, που είναι απαραίτητες, όχι μόνο για μια καλή επίδοση, αλλά και στην καλή μυική ανάπτυξη και διατήρηση, στα δύο φύλα.
 
 
Επιπλέον, η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης μετά από μια έντονη αθλητική σωματική καταπόνηση μπορεί να συμβάλλει στην επαναποκατάσταση της σωματικής ρώμης και μυϊκής ισχύος.
 
 
Τα επαρκή επίπεδα του ψευδαργύρου εξασφαλίζουν τη δημιουργία μεγαλύτερης ενέργειας και βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού των αθλητών και των αθλητριών [16]
 
 
Μετά από αεροβική σωματική άσκηση παρατηρείται μια αύξηση των συγκεντρώσεων του ψευδαργύρου στο αίμα. Όμως κατά τη φάση, της μετά την αερόβια άσκηση, επιδιορθωτικών διαδικασιών των μυών του σώματος, έχει βρεθεί ότι ελαττώνονται σημαντικά τα επίπεδα του ψευδαργύρου στον ορό του αίματος, σε σύγκριση με τα προ της σωματικής άσκησης επίπεδα.
 
 
Αυτές οι διακυμάνσεις της ομοιόστασης του ψευδαργύρου στα ασκούμενα άτομα με αεροβική άσκηση οφείλονται στους μηχανισμούς αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης των μυών που ενεργοποιούνται αμέσως μετά τη διακοπή της άσκησης [17, 18]..
 
 
Τα αθλούμενα άτομα θα πρέπει να προσλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο [Βλέπε:Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο ©]   ή  να παίρνουν καθημερινά  μία κάψουλα Zincobell και οπωσδήποτε πριν από κάθε προπόνηση.

 

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.93  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφία

1. Campbell WW, Anderson RA. Effects of aerobic exercise and training on the trace minerals chromium, zinc and copper. Sports Med. 1987 Jan-Feb;4(1):9-18.

2. Rezaee S1, Kahrizi S, Hedayati M. Hormonal responses of combining endurance-resistance exercise in healthy young men. J Sports Med Phys Fitness. 2014 Apr;54(2):244-51.

3. Kilic M. Effect of fatiguing bicycle exercise on thyroid hormone and testosterone levels in sedentary males supplemented with oral zinc. Neuro Endocrinol Lett. 2007 Oct;28(5):681-5.

4. Micheletti A1, Rossi R, Rufini S. Zinc status in athletes: relation to diet and exercise. Sports Med. 2001;31(8):577-82.

5. Lukaski HC. Magnesium, zinc, and chromium nutriture and physical activity. Am J Clin Nutr. 2000 Aug;72(2 Suppl):585S-93S.

6. Kilic M1, Baltaci AK, Gunay M. Effect of zinc supplementation on hematological parameters in athletes. Biol Trace Elem Res. 2004 Jul;100(1):31-8.

7. Kara E1, Ozal M, Gunay M, Kilic M, Baltaci AK, Mogulkoc R. Effects of exercise and zinc supplementation on cytokine release in young wrestlers. Biol Trace Elem Res. 2011 Dec;143(3):1435-40.

8, Kara E1, Gunay M, Cicioglu I, Ozal M, Kilic M, Mogulkoc R, Baltaci AK. Effect of zinc supplementation on antioxidant activity in young wrestlers. Biol Trace Elem Res. 2010 Apr;134(1):55-63.

9. Miletta MC1, Schöni MH, Kernland K, Mullis PE, Petkovic V. The role of zinc dynamics in growth hormone secretion. Horm Res Paediatr. 2013;80(6):381-9.

10. Bol'shova OV, Pakhomova VH, Sprynchuk NA. Zinc status in children and adolescents with growth hormone deficiency.Lik Sprava. 2013 Jul-Aug;(5):70-5.

11. Maggio M1, De Vita F, Lauretani F, Buttò V, Bondi G, Cattabiani C, Nouvenne A, Meschi T, Dall'Aglio E, Ceda GP. IGF-1, the cross road of the nutritional, inflammatory and hormonal pathways to frailty. Nutrients. 2013 Oct 21;5(10):4184-205.

12. EgwurugwuJN1, IfediCU, UchefunaRC, EzeokaforEN, AlagwuEA. Effects of zinc on male sex hormones and semen quality in rats. Niger J Physiol Sci. 2013 Jun 30;28(1):17-22.

13. Kraemer WJ1, Gordon SE, Fleck SJ, Marchitelli LJ, Mello R, Dziados JE, Friedl K, Harman E, Maresh C, Fry AC. Endogenous anabolic hormonal and growth factor responses to heavy resistance exercise in males and females. Int J Sports Med. 1991 Apr;12(2):228-35.

14. Chang CS1, Choi JB, Kim HJ, Park SB. Correlation between serum testosterone level and concentrations of copper and zinc in hair tissue. Biol Trace Elem Res. 2011 Dec;144(1-3):264-71.

15. Zeng Q1, Zhou B, Feng W, Wang YX, Liu AL, Yue J, Li YF, Lu WQ. Associations of urinary metal concentrations and circulating testosterone in Chinese men. Reprod Toxicol. 2013 Nov;41:109-14.

16. Chang, C, Choi, J, Kim H, Park, S. Correlation between serum testosterone level and concentrations of copper and zinc in hair tissue. Element Researchs14 June 2011.

17. Chu A, Petocz P, Samman S. Plasma/Serum Zinc Status During Aerobic Exercise Recovery: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2016 Jun 3.

18, Chu A, Petocz P, Samman S. Immediate Effects of Aerobic Exercise on Plasma/Serum Zinc Levels: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2016 Apr;48(4):726-33. doi: 10.1249/MSS.0000000000000805.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου. 

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. 


Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 



Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας












Λιανική τιμή: 16.36€






...


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.